03.10.2015

Розмір Нобелівської премії вперше за 15 років складе менше 1 млн

Розмір Нобелівської премії вперше за 15 років складе менше 1 млн

Формально розмір грошової складової нагороди не змінився

Розмір грошової складової Нобелівської премії у 2015 р., як і в попередні два роки, формально не змінився і, як і раніше, дорівнює 8 млн крон, однак у зв'язку з ослабленням курсу шведської крони по відношенню до долара ця сума вперше від 2001 р. буде менше 1 млн дол. і складе 950 тис. дол., передає "ТАСС".
Як зазначив виконавчий директор Нобелівського фонду Ларс Хайкенстен, для лауреатів головне не гроші, а престиж.
"Насамперед, це незалежний і ретельний процес вибору (лауреатів) Нобелівськими комітетами, який більше 100 років був основою статусу і бренду Нобелівської премії", - зазначив Хайкенстен в інтерв'ю агентству ТТ.
Нагадаємо, у 2012 р. розмір Нобелівської премії було зменшено з 10 до 8 млн крон у зв'язку з фінансовою кризою і збитками фонду. Але в той рік завдяки високому курсу шведської крони в перерахунку на долари ця сума дорівнювала 1,2 млн дол.
Як підрахували експерти, 8 млн крон за курсом 2015 р. - це 98% грошової складової найпершої Нобелівської премії, яку вручили в 1901 році. Тоді її розмір сягав 150,8 тис. крон, що в перерахунку на нинішні гроші становить 8,179 млн крон.
Нагадаємо, що Фонд Нобеля було створено в 1900 р. на кошти знаменитого винахідника Альфреда Нобеля. У заповіті засновника йшлося, що Нобелівська премія має присуджуватися за видатні дослідження, відкриття, винаходи або внесок у культуру або розвиток суспільства. Історично премію присуджують кращим із найкращих за п'ятьма напрямками: література, фізика, хімія, фізіологія і медицина, а також за сприяння встановленню миру у всьому світі (Премія миру).

Комментариев нет:

Отправить комментарий